Dieta to połowa sukcesu

Jak się odżywiasz tak wyglądasz! Powiedzenie to odnosi się do wszystkich, zwłaszcza do tych których ambicje sięgają mistrzowskiego podium. Każdy z ćwiczących chce być wielki, silny i proporcjonalnie umięśniony. Artystycznego wyrzeźbienia swego ciała można dokonać tylko przez systematyczny trening i właściwe odżywianiem. Mistrzowie kulturystyki twierdzą, że 50 % swoich sukcesów zawdzięczają odpowiedniej diecie. Nawet najlepszy i najcięższy trening niewiele da, jeżeli nie będzie poparty odpowiednio dobrym pożywieniem. Dieta decyduje o kształcie i jakości mięśnia. Zdobycie około 9 kg „czystej ” masy mięśni wymaga systematycznego treningu i diety w okresie od 16 – 24 miesięcy.

Podstawowe wskazówki dotyczące diety można ująć w następujący sposób: – Powinno się spożywać 5 – 6 posiłków dziennie co 2,5 – 3 godziny. Każdy posiłek powinien być zaplanowany i zawierać taką liczbę kalorii aby zaspokoić wydatek energii. Klasyczna dieta kulturystyczna powinna być oparta na węglowodanach (3 części pożywienia), proteinach (2 części) i tłuszczach (1 część). Praktycznie dzienna dieta powinna zawierać 60 % węglowodanów, 30 % protein, 10 % tłuszczu.

Podobne posty