Węglowodany
Jeden gram węglowodanów dostarcza 4 kalorie. Glukoza, która pochodzi z węglowodanów, stanowi niezbędny składnik odżywczy dla mózgu i układu nerwowego. Węglowodany dostarczają energię mięśniom podczas wysiłku fizycznego oraz chronią komórkowe zasoby białka. W przypadku niedoboru węglowodanów, organizm przemienia w nie białka.
Pamiętajmy, e 100 – 150 gramów węglowodanów zapobiega przemianie białek w cukrowce oraz to, żę węglowodany korzystnie wpływają na metabolizm wolnych kwasów tłuszczowych.
Węglowodany możemy podzielić na węglowodany proste oraz węglowodany złożone.
Węglowodany proste – cukier, słodycze, napoje słodzone, białe pieczywo itp. – powinny być spożywane w śladowej ilości, gdyż nie mają wartości odżywczych zawierają tzw. puste kalorie i tylko na krótko dostarczają energii
Węglowodany złożone – zawarte w warzywach, produktach zbożowych – są szczególnie cenne, gdyż powoli zmieniają się w glukozę i są źródłem energii przez dłuższy czas, są ponadto bogate w witaminy, minerały i błonnik