Białka
Proteiny są podstawą wszelkiego życia, a jeden gram białka dostarcza 4 kalorie. Połowa suchej masy ciała to białka – budują mięśnie, skórę, kości, zęby, oczy, paznokcie i tkankę łączną. Hormony i enzymy, regulujące wszystkie aktywności organizmu są białkami , a one pomagają w utrzymaniu równowagi wodno – elektrolitowej, biorą udział w procesach odpornościowych, we wzrastaniu i gojeniu ran. Proteiny dostarczają od 10 do 15 % energii wydatkowanej podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Zasoby białek, zawarte w mięśniach i wątrobie są źródłem energii w warunkach niedostatecznej podaży węglowodanów i białek przy stosowaniu diety
Białka zbudowane są z aminokwasów. Wyróżniają się aminokwasy niezbędne, których organizm nie potrafi wyprodukować i dlatego musza być dostarczone z zewnątrz oraz zbędne, które organizm wytwarza sam. Wartościowe białko zawiera oba typy aminokwasów. Brak choćby jednego powoduje zahamowanie syntezy białka. Białka pochodzą z produktów roślinnych i zwierzęcych. Białka zwierzęce : mięso, mleko, produkty mleczne, ryby, drób i jaja – zawierają aminokwasy niezbędne we właściwych proporcjach. Białka roślinne – produkty zbożowe i strączkowe- zwykle są pozbawione jednego lub kilku niezbędnych aminokwasów, ale można tak skomponować dietę, że będą dostarczone wszystkie. Nadmiar białka w diecie ulega przemianie w tłuszcz i jest magazynowany w tkance tłuszczowej.
Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi składniki z pozostałych czterech grup, niezbędne dla zachowania zdrowia.