Witaminy
Zawarte w pożywieniu w niewielkich ilościach witaminy, są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ułatwiają metabolizowanie węglowodanów, białek i tłuszczów i są niezbędne do syntezy białek, DNA, tkanki łącznej i czerwonych krwinek. Niedobór witamin prowadzi do zaburzeń metabolicznych. Witaminy rozpuszczane w tłuszczach: A, D, E i K, są gromadzone w tkance tłuszczowej a ich obecność w codziennej diecie nie jest bezwzględnie wymagana, jednakże nadmiar witaminy A i D może być toksyczny. Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są gromadzone w tkance tłuszczowej i do ich deficytu dochodzi po upływie 2 do 4 tygodni. Nadmiar wydalany jest z moczem, co praktycznie eliminuje ich toksyczność. Do omawianej grupy należy witamina C i witaminy z grupy B: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna, pirydoksyna (B6), cyjanokobalamina (B12), kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna. Witamina C, E, a także beta- karoten, metabolizowany do witaminy A, są antyoksydantami, chroniącymi komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników