Aktualności
Puchar Polski w Kulturystyce i Fitness 17 - 19 Wrzesień Zabrze (wiecej->)

AKTUALNOŚCI|O MNIE|PORADY|TRENING|DIETA I SUPLEMENTY|HISTORIA KULTURYSTYKI
 WITAM 
Białka Drukuj
  • jeden gram białka dostarcza 4 kalorie 
  • proteiny są podstawą wszelkiego życia
  • połowa suchej masy ciała to białka - budują mięsnie, skore, kości, żeby, oczy, paznokcie, tkankę łączną
  • hormony i enzymy, regulujące wszystkie aktywności organizmu są białkami
  • białka pomagają w utrzymaniu równowagi wodno - elektrolitowej, biorą udział w procesach odpornościowych, we wzrastaniu i gojeniu ran
  • proteiny dostarczają 10 do 15 % energii wydatkowanej podczas długotrwałego wysiłku fizycznego
  • zasoby białek, zawarte w mięśniach i wątrobie są źródłem energii w warunkach niedostatecznej podaży węglowodanów i białek przy stosowaniu diety

Białka zbudowane są z aminokwasów. Wyróżniają się aminokwasy niezbędne, których organizm nie potrafi wyprodukować i dlatego musza być dostarczone z zewnątrz oraz zbędne, które organizm wytwarza sam. Wartościowe białko zawiera oba typy aminokwasów. Brak choćby jednego powoduje zahamowanie syntezy białka. Białka pochodzą z produktów roślinnych i zwierzęcych. Białka zwierzęce : mięso, mleko, produkty mleczne, ryby, drób i jaja - zawierają aminokwasy niezbędne we właściwych proporcjach. Białka roślinne - produkty zbożowe i strączkowe- zwykle są pozbawione jednego lub kilku niezbędnych aminokwasów, ale można tak skomponować dietę, że będą dostarczone wszystkie. Nadmiar białka w diecie ulega przemianie w tłuszcz i jest magazynowany w tkance tłuszczowej.

Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi składniki z pozostałych czterech grup, niezbędne dla zachowania zdrowia.

 
© Stanisław Małecki 2019 / webdesign by ||||studio